SEO Nedir?

SEO nedir ve neden gereklidir, hiç düşündünüz mü?

2024 senesi için güncellenmiş sıfırdan bir kılavuz ile karşınızdayız. Yazı içerisinde ve aralarında web sitenize özel (başlangıç + ileri düzeyde) çok faydalı bilgiler bulacağınızın sözünü veriyoruz ve iddialıyız; sevgilerimiz ile..

SEO Nedir?

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

SEO Tanımı: Açılımı “Search Engine Optimization” olan SEO, Türkçesi itibari ile Arama Motoru Optimizasyonu veya iyileştirmesi anlamına gelmektedir.

Yani seo nedir, ne işe yarar?

Yukarıdaki tanım yeterince açıklayıcı gelmediyse “SEO”: web sitelerini Google başta olmak üzere diğer arama motorlarının standartlarına uygun hale getirme işlemidir ve e-pazarlama kategorisi içerisinde incelenir. Böylece internet siteleri, arama sonuçlarında (serp) daha üst sıralarda yer alarak organik ziyaretçi trafiği kazanacaktır. Potansiyel müşterileri bulmanın, satışları artırmanın yolu dijital alanda bulunabilir olmaktan geçiyor.

Seo neden gereklidir, faydaları nelerdir?

İnternet sitenize ziyaretçi çekmenin en doğru ve masrafsız yolu arama sayfalarında üst sıralarda çıkmaktır. Bunun için web sitenize profesyonel kimseler tarafından seo çalışması yapılmalıdır.

SEO (Search Engine Optimization) Neden Önemlidir?

Bir ürün veya hizmet pazarladığınızı düşünelim. İnsanların ürün ismini google’da arattığı sırada tam karşılarına çıkmak istemez miydiniz? İşte seo, en işlek cadde üzerinde dükkanınızın olmasından daha kârlı bir yatırımdır.

Neden reklam vermek yerine Seo tercih etmeliyim?

Google arama motoruna Adwords (Ads) ile reklam vermek yerine neden SEO tercih etmelisiniz: (SEM mi SEO mu?)

  • Belirli bir süre içerisinde SEO ile üst sıralarda ücretsiz bir şekilde kalıcı olabilirsiniz.
  • Sponsorlu reklamlar için sürekli (sitenin yayın hayatı boyunca) ödeme yapmanız ve sınırsız bütçe gerekir.
  • İnsanlar organik arama sonuçlarına daha fazla tıklamaktadır.

Bazı sektörlerde ve durumlarda seo çalışmalarını “SEM” + Sosyal medya reklamları ile desteklemek gerekebilir..

SEO Nasıl Yapılır?

Kendim seo yapabilir miyim?

Seo çalışmaları deneme, yanılma, tecrübe birikimi isteyen bir konudur. Hem bütçenizden hem zamandan kazanmanız adına işin ehli kişiler tarafınca yapılması (her işte olduğu gibi) daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca yanlış yapılacak bir işlem, web siteniz için geri dönüşü olmayan algoritmik & manuel cezalar doğurabilir.

Seo öğrenmek istiyorum, nasıl öğrenilir?

Başlangıç seviyesinde olanlar için Google’un kendi seo kılavuzunu şuradan okumalarını tavsiye ederim. Daha sonrasında Google Dijital Atölye derslerini izlemeleri; Dijital Pazarlama dünyasına adım atacaklar için yardımcı bir kaynak niteliğinde olacaktır. Ayrıca yeni gelişmeleri ve güncel bilgileri takip etmelisiniz. Bütçeniz varsa eğitim ve seminerleri (başlangıç seviyesi için) düşünebilirsiniz.

Kaynakça:

Site içi seo nasıl yapılır?

İç seo anlamına gelen “on page seo” nasıl yapılır? Site içi seo, yazılımsal bazı düzenlemeleri ve optimizasyonları içerir, birkaçını şu şekilde sıralayabiliriz.

SEO Nasıl Yapılır? [Rehber]

Site içi SEO Kontrol Listesi

Anahtar Kelime Araştırması :

  • Alan adı satın almadan önce seo süreci başlar. Bu nedenle öncelikle bir anahtar kelime araştırması yapmalı, aranma hacmi olan ve sektörünüzle alakalı hedef (anahtar) kelimeleri belirlemelisiniz.
  • Kelimelerin aranma hacimlerini Google Anahtar Kelime Planlayıcısı yardımı ile öğrenebilirsiniz.
  • SEO çalışmaları için ilk zamanlarda rekabet oranı düşük kelimeler işinize yarayacaktır. Yani kısacası uzun kuyruklu anahtar kelimeler… (bkz: İstanbul’da psikolojik danışmanlık)
  • Klasik bir örnek verecek olursak eğer İstanbul’da bir araç kiralama şirketiniz varsa “araba” kelimesinde çıkmak sizin için hem zor hem de oldukça masraflı olacaktır. Ayrıca bu kelimenin müşteriye dönüşüm oranı düşüktür. Çünkü araba kelimesini arayan bir kullanıcı, resim görüntülemek veya video izlemek istiyor olabilir. Belki de sıfır araç almak istiyordur. Sizin için ‘İstanbul Rent a Car’ nokta atışlı bir anahtar kelimedir. Dikkat etmeniz gereken 3 nokta var: 1- Kelimenin aranma hacmi olmalı 2- Rekabet oranı düşük veya orta olmalı 3- Dönüşüm oranı olmalı (dönüşüm oranı = tam da sizi anlatan, pazarlama yapmak istediğiniz kelime gruplarıdır.)

Alan Adı (Domain) Seçimi :

  • Belirlemiş olduğunuz en ideal anahtar kelimeyi site isminizde geçirmeniz marka ve prestij adına önemlidir. Ayrıca seo işlemlerini hızlandıracaktır.
  • Alan adı uzantısının seo üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak tercih edilme şekli sırası ile (.com) – (.net) – (.org) – (.com.tr) hangisi boştaysa onu satın almanız yönünde olacaktır. Diğer seçenekler arasında “.co” – “.info” ve “.me” sayılabilir.
  • Alan adı içerisinde sayı ve tire (-) kullanmamaya özen gösterin. Bu ziyaretçilerin gözünde spam bir site algısı oluşturabilir.

Hosting Seçerken :

  • Host sağlayıcı firmanızı seçmeden önce şunları göz önünde bulundurun.
  • 1- %99 uptime oranı (Aksi durumda siteye erişimin sık sık kesilmesini arama motorları sevmez!)
  • 2- Türkiye Lokasyon Hosting: Türkçe dilde yayın yapan sitelerin sunucu merkezinin TR olması artı bir avantajdır; düşük ping oranı [tepki süresi – ms] kullanıcı deneyimini artırır.
  • 3- Özel IP (Yalnızca size ait olan bir -statik ip- satın almayı düşünebilirsiniz. Böylece belki de yasa dışı siteler ile aynı ip aralığında olmayacaksınız)

Teknik SEO :

  • Tasarımınız mutlaka mobil uyumlu (responsive, html5) ve hızlı olmalıdır. Temiz kodlanmış bir tema sizi ileriye götürür!
  • Bir SSL (https:// protokolü) güvenlik sertifikası satın almalısınız. Önerilerimiz arasında Comodo SSL bulunmaktadır. Bütçesi olmayan ziyaretçilerimiz ücretsiz olan Let’s Encrypt SSL’yi düşünebilir.
  • Her sayfanın başlık (title) ve meta description etiketlerini optimize etmeniz gerekiyor.
  • Kullanıcı dostu SEF URL kullanın. Yazı içeriği elmayı anlatıyorsa linkleriniz site.com/index.php?id=2 yerine site.com/seo/ olarak yapılandırılmalıdır.
  • Breadcrumbs (neredeyim) ile site içi hiyerarşik bir yapı oluşturabilirsiniz.
  • Kurumsal sitelerin muhakkak bir blog bölümü olmalı ve burada güncel, özgün paylaşımlar yapmalıdır. İçeriklerinizi LSI Semantik (anlam bilim) kuralları içerisinde yazınız.
  • Topical SEO otoriteri, sektörünüzle alakalı içerikler yazmakla artar ve son derecede önemli bir seo trendi olmuştur. Sektörünüz haricindeki konuların dışına çıkmayın!
  • Robots.txt dosyası ile örümceklerin (spider/bot) indekslemesini istemediği sayfaları engelleyebilirsiniz.
  • Site haritası (sitemap.xml) hızlı index için büyük önem arz eder.
  • Her sayfa için canonical tag kullanılmalıdır.
  • Tekrarlanan içeriğin önüne geçilmeli; arşiv ve alt sayfalara noindex meta etiketi eklenmelidir.
  • Sitenize tek url üzerinden erişebildiğini doğrulayın. (http, https, http://www, https://www adresleri kullandığınız subdomaine .htaccess ile 301 yönlendirme yapılabilir)
  • Resimleri sıkıştırmayı ve alt etiketi eklemeyi unutmamalısınız.
  • WordPress sitelerde Autoptimize, Litespeed Cache ya da WP-Rocket önbellekleme eklentileri kullanılabilir.
  • Özel 404 sayfaları oluşturarak, son yazıları ve arama bölümünü burada gösterebilirsiniz.
  • Favicon.ico kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Site hızlandırma çalışması: Web sitenizdeki gereksiz sorguları iptal edin ve veri tabanı optimizasyonu yapın.
  • Tüm görsellerinize bir genişlik – yükseklik değeri girilmelidir.
  • Yapısal veri (schema.org) teknolojisinden faydalanın.
  • UX: Kullanıcı deneyimi yüksek içerik ve tasarım sizi yukarıya taşır.

Site dışı seo nasıl yapılır?

Site dışı seo kavramını, backlink (sitenize gelen bağlantılar) ve reklamlar oluşturur.

Google, sıralamalarını oluştururken 200+ farklı sinyalden faydalanmaktadır. Ortalama %40’lık öneme sahip olan site dışı seo ve %60 gibi bir önem arz eden site içi seo..

Site dışı seo, orta – yüksek rekabetli sektörlerde belirleyici unsurdur, çünkü çoğu yazılım zaten site içi seo kriterlerini sağlamaktadır veya bu kriterlerin uygulanması daha kolaydır.

Link inşası oluştururken her şeyden önce doğal olmanız (görünmeniz) gerektiğini unutmayın.

Backlink alırken nelere dikkat edilmelidir?

  • Artık blog ya da forum sitelerinden alınan footer linklerin ve tanıtım yazıların yararı çok düşüktür.
  • Bir sitenin tüm sayfalarından footer, sidebar, header fark etmeksizin link edinmek zarar verici bir davranış olmuştur.
  • Organik bir seo planı için şunları deneyin: Daha önceden benzer veya aynı kategoride içerik yazılmış sayfaları bulun. Bu sayfalara web site bölümünü doldurarak blog yorumu bırakabilir; forum sitelerinde açıklayıcı bir metin ile linkinizi paylaşabilirsiniz.
  • Sosyal paylaşım ağlarında etiket (#hashtag) kullanarak tanıtım yapabilir ve hedef kitlenizle karşılıklı takipleşebilirsiniz. Böylece sosyal medya hesabınızın popüleritesi artacaktır.
  • Sözlük siteleri ve diğer topluluklar (kizlarsoruyor, eksiduyuru vs.) kaliteli geri link edinmenin etkili diğer bir yoludur.

Arama motorları nasıl çalışır?

İlk arama motoru hangisiydi?

Şayet Google cevabını verdiyseniz yanılıyorsunuz. Arama motorlarının tarihi 1990’lara kadar uzanır. Archie isimli ilk arama motoru sunucularda dosya arama işlevi görüyordu.

İlk defa 1993 yılında örümcek adı verilen bot yazılımlar, Wandex sitesi tarafından üretildi.

Aynı sene içerisinde Aliweb ve Excite adındaki web siteler, manuel ekleme ile dizinlenebilen (indeks) arama motorlarını geliştirdi. Ancak bu kadar büyük veriyi yönetebilme konusunda sunucu bazlı sorun yaşadılar.

1994 senesi, arama motoru sayısındaki patlama noktası oldu.

Profesyonel anlamda (veritabanı + arayüz + algoritma + sıralama) olan ilk arama motoru siteleri Infoseek, Altavista (Yahoo) ve Lycos yine bu tarihte kuruldu.

1995’te kurulan Yahoo! birkaç sene piyasada açık ara lider konumdaydı. Yandex temelleri de bu sene içerisinde atılmıştı.

Ask.com 1996 senesinde faaliyete geçirildi.

Veee sonunda 1998 yılında bir dev Google Search hayata geçirildi… Stanford Üniversitesi’nden 2 dahi: Larry Page ve Sergey Brin Google’un ilk ismi “Backrub” ile bu pazara giriş yaptı.

Microsoft tarafından hazırlanan Bing ise çok daha sonra 2009’da kendine yer buldu.

DuckDuckGo ise kişisel bilgilerin ve gizliliğin korunması adına 2008 yılında kuruldu ve kısa sürede popüler hale geldi.

Diğer popüler arama motorları arasında AOL ve Baidu (Çin’de kullanılır) sayılabilir. Web siteleri genellikle yazılım dili olarak PHP, Python veya .NET kullanıyordu.

Arama motorların işleyişi nasıldır?

Tüm arama motorları 3 devreden oluşur.

  • Tarama: Crawling ile sayfaların kaynak kodlarında yer alan bağlantılar takip edilir ve yeni sayfalardan haberdar olunur. Her ne kadar pingleme işlemi işlevini kaybettiyse de sitemap aracılığıyla yeni sayfalarınızı arama motorlarına hızlıca bildirebilirsiniz.
  • İndeksleme: Eğer index almaya engel oluşturabilecek bir sorun yoksa sayfa, dizine eklenir.
  • Sıralama: Veritabanındaki siteler (sayfalar) çeşitli algoritmalar yardımı ile arama sonucuna yazdırılır, listelenir.

Google nasıl daha sonra kurulup başarılı oldu?

Google, yarışa bu kadar geç dahil olup nasıl başarılı oldu? Google web sitelerinin sıralamasını yaparken arkaplanda güçlü bir algoritmaya sahipti. Böylece kullanıcılar aradıkları bilgiye en doğru ve kısa sürede ulaşıyordu. Diğer arama motorlarının aksine Google’un arama kalitesini PageRank sistemi oluşturmaktaydı. Bir web sitesine başka sitelerden ne kadar çok sayıda bağlantı veriliyorsa o kadar gösterilmeye değerdi. Ancak kötü amaçlı kişilerin bunu manipüle etmesi ile Google, spam siteler ile mücadele etmek adına bazı önlemler aldı. Panda, Penguin ve Hummingbird isimli algoritma güncellemelerini devreye sokarak kullanıcıya değer katmayan ve otomatik yazılımlar tarafından backlink oluşturan web sitelerine sandbox ve diğer filtre cezaları uyguladı.

2014 yılında ise PageRank tamamen devre dışı bırakıldı. Artık siteleri 1 ile 10 arasında puanlayan bir sayfa puanı sistemi yoktu bunun yerine sayfaların “TrustRank” gibi güvenilirlik otoritesi bulunuyordu. Yapay linkler kolaylıkla ayırt edilebilir hale gelmişti. Backlink konusunda nicelikten çok nitelik önem kazandı. Aynı kategorideki sitelerden alınan doğal bağlantılar, en kaliteli (faydalı) linkler arasına girdi.

Google, webmaster kişilere izlenecek bir yol göstermiyor mu?

Google, web site sahiplerine çeşitli önerilerde bulunarak tabii ki yardımcı oluyor. Resmi blog sitesinde bu paylaşımlara rastlayabilirsiniz. Google’un önemli online araçlarını aşağıda listelemek istedik.

Seokaos SEO Banner


12 yorum var “SEO Nedir?

  1. Merhaba, her gün seo hakkındaki yazıları okuyama çalışırım. Google’da sizin sitenize denk geldim, birkaç yazıya göz attım ve bu konuları tekrar tekrar okuma gereği duydum, içerikleriniz rastgele gelişi güzel yazılmamış… Doğru yerde doğru bilgiler tane tane verilmiş; bundan dolayı emeği geçen herkese çok teşekkür ederim, başarınız daim olsun tebrik ediyorum takip edeceğim..

  2. Seokaos ekibine sevgiler.

    Web tasarım firmalarından seo hizmeti almak doğru bir yaklaşım mı? Dijital pazarlama ajanslarıyla çalışmak mı mantıklıdır? Seo çalışması bize ziyaretçi mi müşteri mi kazandırır?

    1. Hakan bey ilginiz için teşekkür ederim.

      Sadece seo nişinde faaliyet gösteren firmaları tavsiye edebilirim. Bir dahiliye uzmanı, hrmon değerlerinizde anormal bir durum gördüğünde, sizi detaylı inceleme için endokrinoloji bölümüne yönlendirir. SEO’da da bu durum geçerlidir, web tasarım yapan firmalar seo konusunda yüzeysel bilgiye sahip olabilir.

      SEO Çalışması Size Ne Kazandırır?
      Seo çalışmaları ile alakalı ve ilgili ziyaretçilere ulaşabilirsiniz. Anahtar kelimelerin, aranma hacmine bakarak ne kadar fazla kitleye ulaşacağınızı öğrenebilirsiniz. Web sitenizde dönüşümü arttıracak aksiyonlar alarak, bu ziyaretçileri de müşteriye dönüştürebilirsiniz.

  3. Merhaba, bir şeyi merak ediyorum.

    Herhangi bir SEO uzmanı veya ajansından seo hizmeti satın almadan kendimiz arama motoru optimizasyonu çalışmalarını yürütebilir miyiz?

    1. Ayhan bey merhaba,

      Zaman ve para kaybının önüne geçmek için bir uzmandan destek almanız daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Ancak seo çalışmalarını kendiniz de sağlayabilirsiniz. Yanlış bir işlemin web sitenize ve seo performansına zarar verebileceğini unutmayın.

  4. Anahtar kelimede 1. sayfa veya ilk sıra için ne kadar bir süre gereklidir? Garantili seo hizmeti diye bir şey var mıdır gerçekten? Bazı yerler ilk sayfa garanti seo hizmeti pazarlıyor.

    1. İlk sıra garantisini veren seo ajanslarından uzak durun.

      SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?
      Seo çalışmalarında sıralama alabilmek için ortalama süre 6 aydır. Bu süre rekabet oranına göre 12 aya kadar uzayabilir. Web sitenizin durumu, rakipleriniz ve sektör bu noktada önemlidir. Bazı sektörlede 3. ve 4. aydan itibaren ilk sayfalara getirdiğimiz müşteriler olmuştur.

      Saygılarımla,
      Melih Karagol – Seokaos Kurucu.

  5. Yandex ve Bing arama motorlarında ön sıralarda yer almak istiyorum. Bu işlemler ve seo ücretleri Google SEO’dan farklı mıdır?

    1. Ogün bey, SEO çalışmaları sektörün lideri Google odaklı yapılmaktadır. Her 10 kişiden yaklaşık 9’u Google arama motorunu kullanır. Tercih oranının bu şekilde olması ve Google arama algoritmalarının çok daha gelişmiş olması sebebiyle Yandex, Bing, DuckDuckGo ve Yahoo! gibi arama motorlarında da doğal olarak ön plana çıkarsınız.

  6. Crawling, Indexing, Tarama bu seo terimleri ne oluyor yani ne demek?

    1. Crawling (Tarama):
      Crawling, arama motoru örümceklerinin web siteleri hakkında bilgi toplaması işlemidir. Örümcek (spider) adı verilen botlar web sitenize bağlanarak html kaynak kodlarını çeker ve içeriği başlık, resim, link olarak ayrıştırır. Evet, “taranabilirlik” neden önemlidir? Web sayfanızın, arama motorları gözünde daha anlaşılabilir olması ancak kolay taranması ile mümkündür. SEO çalışmaları için start verilecekse ilk başta bu ayrıntıya dikkat edilmelidir.

      İndexleme:
      Indexing kavramı web sitenizin ve sayfaların arama motoru veri tabanına eklenmesidir. Web sitenizin dizine eklenen sayfalarını görmek için Google’da “site:seokaos.com” şeklinde arama yapabilirsiniz.

Comments are closed.